Mindfulness MBSR

Mindfulness, traduït com a consciència plena, és la capacitat de ser present en l’aquí i l’ara, prenent consciència del que succeeix amb la finalitat de gestionar millor les situacions difícils.

Què és el Mindfulness MBSR?


MBSR és un programa desenvolupat en 1979 pel doctor Jon Kabat-Zinn en el centre mèdic de la Universitat de Massachusetts.

Mindfulness fa referència a la capacitat d’estar despert. A la capacitat de ser conscient i estar present en què està succeint, en qualsevol moment, en qualsevol circumstància.

Àmpliament testat i constatat que els participants, en finalitzar-ho, redueixen de mitjana el seu malestar psicològic un 40%.

Objectius

Els principals son:


 • Reduir l’estrès, l’ansietat i el pensament rumiatiu

 • Adquirir eines de regulació emocional i resiliència envers l’adversitat

 • Millorar la presència, l’atenció i la concentració

 • Desenvolupar l’empatia, la confiança i la compassió envers els altres

Metodologia

Com funciona el programa:


El programa es distribueix en 8 setmanes, durant les quals es realitza 8 sessions de 2:15h més un dia de pràctica intensiva en dissabte o diumenge. En total són 26 hores de formació presencial.

MBSR és un programa experiencial i interactiu que inclou exercicis pràctics d’Atenció i Relaxació, Meditació i moviment conscients (de tipus Hatha Ioga o estiraments suaus) així com explicacions i diàlegs sobre els processos de la ment i el cos.

Les sessions es realitzen en grup i alternen moments de silenci amb altres d’exploració col·lectiva sobre les millors estratègies per afrontar les situacions complexes i difícils, sempre buscant aplicacions pràctiques en l’àmbit personal i professional.

Una pràctica de mindfulness és una pràctica de meditació. És a dir, quan fas mindfulness medites. Però la meditació abasta múltiples tipus de pràctiques, així que quan dius «estic meditant» no necessàriament és una pràctica de mindfulness.

Destinataris


Totes aquelles persones que vulguin millorar el benestar, la presència i la capacitat de relació amb els altres. No hi ha requisits previs.

Continguts


 • Sessió 0. Sessió orientativa. L’entrenament de la ment amb mindfulness
 • Setmana 1. Atenció, què és i com funciona. Presència vs pilot automàtic.
 • Setmana 2. La percepció de la realitat. Biaixos i prejudicis. Indagació apreciativa de la realitat que m’envolta.
 • Setmana 3. El poder de les emocions. Com operen. Regulació de les emocions aflictives.
 • Setmana 4. L’estrès. Conèixer-lo i comprendre’l. La reacció a l’estrès i la tensió emocional.
 • Setmana 5. La resiliència. Respondre a l’estrès de manera conscient i adaptativa.
 • Setmana 6. Comunicació conscient amb mindfulness. Escolta, empatia i vincle.
 • Jornada intensiva. Un dia especial, en cap de setmana (dissabte o diumenge), dedicat a la pràctica de la consciència plena.
 • Setmana 7. Com cuidar-se a través de la gestió del temps. Ordenació de prioritats i visió de futur.
 • Setmana 8. Integrant mindfulness a la vida quotidiana.

 

Després del curs, tens l’oportunitat de donar continuïtat i profunditat a la teva pràctica amb el Cercle de Mindfulness i Meditació, de manera presencial i en línia.

I si t’inscrius com a nou alumne de ioga, tens un 25% de descompte en la primera quota trimestral.

Evidència Científica

Cal destacar:


 • Tant efectiu com la farmacologia per a tractar l’ansietat Un estudi publicat el 2022 per l’Associació Americana de Medicina (JAMA) deixa palès que l’eficàcia de Mindfulness MBSR contra el trastorn d’ansietat és equivalent al tractament farmacològic de referència avui (escitalopram amb dosis de 20 mg/dia), amb el benefici afegit de l’estalvi dels efectes secundaris dels fàrmacs. (+info).
 • Més efectiu que els tractaments convencionals per a pal·liar el dolor crònic. La pràctica de mindfulness és altament recomanada per mitigar el malestar derivat del vessant cognitiu del dolor físic. Un estudi -igualment publicat per JAMA- quantifica que el programa MBSR és un 27% més efectiu per al dolor crònic lumbar que altres tractaments convencional. (+info).
 • Redueix l’estrès, l’ansietat i la depressió ocasionada per entorns laborals exigents, com ho és l’atenció sanitària (+info), així com per situacions vitals traumàtiques, com ho és la diagnosi i el tractament de càncer (+info).
   

Edicions programades

 

 • 22ª Edició, primavera:

Þ Conferència gratuïta, dimecres 24/04 a les 19:45 h.

Þ Curs els dimecres 08/05, 15/05, 22/05, 29/05, 05/06, 12/06, 19/06, 26/06, de 19:45 a 22:00 h. Dia intensiu, dissabte15/06 de 10 a 17:30h

 

 • 23ª i 24ª Edicions tardor:

Þ Conferència gratuïta, dimecres 02/10 a les 10:45 h.

Þ Curs els dimecres 09/10, 16/10, 23/10, 30/10, 06/11, 13/11, 20/11, 27/11. Dia intensiu, dissabte16/11 de 10 a 17:30h

Þ 23ª Edició Matí, d’11:00 a 13:15 h.

Þ 24ª Edició Tarda, de 19:45 a 22:00 h.

Testimonis


«Si tens una ment inquieta i pensament en bucle sens dubte t’ajudarà enormement a frenar-la»Sara, Tarragona.

«Saber i aprendre què és l’atenció plena, i la consciència més pura, és un bé per la humanitat que hauria d’estar a l’abast de tothom»Rosa, Balaguer.

«El mindfulness ha impactat profundament en la meva manera d’entendre i viure la vida, la relació amb els altres i el coneixement de mi mateix. Una eina extraordinària»Santi, Lleida.

«La formació és intensa i requereix un alt compromís, però seguint-la amb regularitat els canvis en un mateix són palpables i gratificants des de la primera setmana»Margarida, Reus.

«El curs ofereix eines que ja són d’ús imprescindible per a la resta de la vida. A mi se m’ha obert un nou camí… Un curs del tot recomanable»Jordi, Tarragona

«El curs MBSR amb l’Eduard és una experiència rodona. El contingut del curs, et planteja escenaris coneguts i et confronta amb moltes parts de la teva realitat, donant-te eines per poder treballar aquells aspectes que creguis que necessiten més atenció, però això és com tot, pots tenir el millor cotxe del mercat, però si no ets bon conductor, malament.

Aquí tenim un cotxe d’alta gamma conduït per un conductor serè, que sap agafar els revolts, que no accelera més del compte i que sap frenar a temps, inclús sap sortir de la carretera i agafar un camí alternatiu si la situació ho requereix. Així és l’Eduard. La meva recomanació és del 100%»Xavi, Tarragona,

A càrrec de

EDUARD MIQUEL

Instructor Mindfulness


Especialitzat en Mindfulness per entorns organitzatius i àmbit educatiu | MBSR | Mindfulness per a Educadors

Tot el que els nostres clients diuen de nosaltres