Mindfulness MBSR o el triple reductor

Mindfulness MBSR o el triple reductor

– Eduard Miquel, instructor de Mindfulness-

Quins beneficis puc recollir si faig un curs de Mindfulness MBSR? Aquesta és una pregunta que em fan habitualment i que considero del tot legítima quan algú interessat s’adona del compromís que suposa aquest entrenament de la ment en 8 setmanes. En les edicions que he impartit a Tarragona entre els anys 2021 i 2023 he anat compilant una sèrie de dades que resulten aclaridores. Te les presento a continuació i és el que jo anomeno el Triple Reductor:

MENYS PILOT AUTOMÀTIC: moltes accions del dia les realitzem en pilot automàtic. Les tenim mecanitzades fins a tal punt que podem fer-les sense prestar-hi gens d’atenció. És un estalvi d’energia però també suposa un risc perquè mentrestant el pensament pot ocupar-se amb preocupacions, assumptes que ara no toquen i altres mals de cap. Tens la sensació de passar de puntetes per sobre d’allò que fas sense realment ser-ne conscient? Vas a recollir el fill a l’escola i perds el fil del que t’està explicant? Assisteixes a una reunió i et queden llacunes importants sobre el que s’ha dit? Doncs has de saber que els participants al programa MBSR van augmentar un 52% la seva capacitat d’actuar conscientment.

MENYS REACTIVITAT: quantes vegades et lamentes d’haver dit o fet alguna acció que no aporta res constructiu a una situació? Que agreuja el problema o que fins i tot en crea un de nou? La conducta impulsiva ens causa molts malentesos i patiment. Com poder fer vàlida la màxima de respirar 3 cops abans de dir o fer res? No és fàcil i considero que és una habilitat que no s’assoleix completament mai (al cap i a la fi, la impulsivitat és una configuració mental per defecte i que a vegades també ens és útil!). Però ens hi podem aproximar: els participants als MBSR durant els anys 2021-23 van augmentar un 36% la capacitat de no reaccionar impulsivament davant les situacions.

MENYS NEGATIVITAT CAP A SI MATEIX: De la mateixa manera que ho és la impulsivitat, l’organisme té un ventall de mecanismes que li serveixen de protecció, malgrat a vegades ens causen problemes i sensacions desagradables que no desitgem. Em refereixo a sentiments de ràbia o de pànic, al pensament rumiatiu que magnifica (petits) problemes, a la divagació mental, a pensaments esbojarrats que a vegades et poden passar pel cap i deixar-te del tot confús o atemorit de tu mateix. Tots ells tenen la seva funció biològica. Comprendre’ls i aprendre a relacionar-s’hi compassivament facilita no donar-los-hi tanta importància, viure’ls amb menys freqüència i que no et causin excessiva alteració. En aquest sentit, has de saber que els participants a MBSR van augmentar un 35% la capacitat de no jutjar-se negativament pel que sentien o experimentaven.

Aquest és el Triple Reductor que promou la realització d’un curs de Mindfulness MBSR, el programa de referència en entrenaments de la ment basats en mindfulness o atenció conscient. Els resultats van ser recollits de manera rigorosa a través del formulari d’avaluació psicològica FFMQ Baer, amb una mostra de 70 persones participants.

I a més, també tinc constància que aquest Triple Reductor es tradueix en una millora tangible pel que fa al benestar. A través de mesurar l’índex de malestar general (segons el model BSI-18 Derogatis), he observat com les persones que van inscriure’s al curs MBSR d’entrada se situaven de mitjana al percentil 81 de malestar. És a dir, comparant-los amb la població general, estaven a la part alta pel que fa a nivell de malestar. I al completar el programa, els participants marxaven cap a casa situats al percentil 56. És a dir, abandonaven els nivells accentuats de malestar inicial i acabaven recuperant un nivell de malestar normal o mitjà, comparat amb la població general.

I per acabar, si t’interessa saber més sobre dades científiques que validin l’eficàcia d’entrenar la ment amb el curs Mindfulness MBSR, t’agradarà saber que un estudi va revelar que MBSR és tan efectiu com un tractament farmacològic de primera línia per a persones amb ansietat. També et pot interessar saber que un altre estudi va evidenciar que MBSR és clínicament un 27% més efectiu que els tractaments convencionals per a pal·liar el dolor lumbar crònic i, per últim, un altre estudi mostrava com MBSR és efectiu en reduir l’estrès, la depressió i l’ansietat ocasionada per situacions vitals traumàtiques, com ho és la diagnosi i tractament del càncer.